Nobel
KLUB MENADŽERA
NERMINA ĐUG, Star-Centar: Jedini u BiH poslujemo po standardima Mercedes-Benza
Objava: 7.6.2017 / 10:53
Prikaza: 7498
Autor: Manager.ba
NERMINA ĐUG, Star-Centar: Jedini u BiH poslujemo po standardima Mercedes-Benza
0

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Gost Kluba menadžera je Nermina Đug, marketing menadžer Star-Centra, ovlaštenog Mercedes-Benz partnera za BiH.

Mercedes-Benz na području Tuzlanskog kantona prisutan je već od 2001. godine preko matične kompanije AC Star; otvaranjem jednog od najmodernijih prodajno-servisnih centara za Mercedes-Benz vozila na teritoriji BiH. 

Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja i visoko postavljenim europskim standardima poslovanja, Star-Centar prerasta u uglednu kompaniju koja djeluje po najzahtjevnijim europskim standardima koristeći se najmodernijom tehnologijom s ciljem najkvalitetnijeg pružanja usluga našim klijentima.

Poslovni uspjeh kompanije Star-Centar nastoji dati novi doprinos daljem rastu bh. privrede i tranzicijama ka Europi. O dosadašnjim uspjesima, kao i novim projektima, više doznajte u nastavku.

Gospođo Đug, možete li nam na početku kazati, kako je došlo do toga da postanete ovlašteni zastupnik Mercedes-Benz vozila?

S Mercedesom smo počeli raditi 2001. godine. Na natječaju smo bili najbolji, te samim time dobili licencu da možemo zastupati Mercedes-Benz u Bosni i Hercegovini. Ono što želimo istaknuti jeste da smo jedina kompanija u BiH koja posjeduje namjenski objekt po zahtjevima i standardima Mercedes-Benza.

Po čemu se Star-Centar izdvaja u odnosu na ostale prodajno servisne centre automobila u BiH?

Sam brend Mercedes-Benz je brend koji se ne može usporediti ni s jednim drugim. Upravo tako i Star-Centar. Naša firma se od ostalih prodajno-servisnih centara izdvaja po izgledu objekta, po standardima koje ispunjavamo i poštujemo što se odmah može primijetiti ulaskom u naš salon i servis. Naši uposlenici, kako prijemni referenti, manageri prodaje tako i osoblje za servisiranje Vaših vozila, redovno idu na dodatna školovanja. To smatramo vrlo bitnim jer onda se Vaš limeni ljubimac nalazi u sigurnim rukama. Pozivamo sve da dođu da nas posjete i da se sami uvjere u kvalitetu rada.

Kako se Star-Centar razvijao kroz protekle godine, koliko ste zadovoljni prodajom automobila iz godine u godinu?

Prodaja automobila iz godine u godinu je sve bolja. Mercedes-Benz je prodao najveći broj automobila, a to se dogodilo i na bh. tržištu. Uz konstantan rast prodaje od početka ove godine prodali smo već i više nego dovoljno automobila. Rukovodimo se najviše time koji novi modeli će biti u narednoj godini, a to ujedno već i određuje broj prodatih automobila.

Mercedes-Benz je na svjetskom tržištu u prošloj godini bio na mjestu vodećeg proizvođača luksuznih automobila te prodao 2,1 milijun vozila u svijetu. Kupuju li se luksuzna vozila u BiH?

Mercedes je prodao veliki broj luksuznih modela vozila, a trenutno je natraženija GLC-Klasa i GLE Coupe. C-Klasu smo brojčano najviše prodali, za nju možemo reći i da je financijski najprihvatljivija za naše tržište.

Kakva su očekivanja i planovi u Star-Centru za prodaju u ovoj godini?

Očekivanja su odlična, iz razloga što Mercedes-Benz, kako je poznato sve više ima i da ponudi. Naši planovi u prodaji su za razliku od 2016. godine bili daleko veći, a mi smo već uveliko blizu da taj plan i prevaziđemo.

Dajte nam nekoliko savjeta, zašto odabrati Mercedes-Benz? Koje su njegove glavne karakteristike?

Mercedesova vozila se ističu po ekskluzivnom izgledu uz najbolju sigurnost za vozača i suputnike. Vozila su sa vrlo malo kvarova, te malog godišnjeg gubitka na cijeni vozila, što omogućuje da su Mercedesovi kupci vrlo zadovoljni. Stoga Mercedes-Benz vozila preporučujemo upravo i Vama.

Na što kupci trebaju obratiti pažnju prilikom kupovine automobila, novog ili polovnog?

Sve savjete za kupovinu novog vozila možete dobiti od strane našeg stručnog osoblja za prodaju vozila, te Vas molimo da nas u takvom slučaju kontaktirate. Prilikom kupovine rabljenih automobila treba provjeriti da li je vozilo oštećeno nekim udarom. Nikako ne kupovati vozilo bez pregleda stručnih lica iz ovlaštenih servisa, iz razloga što je, nažalost, ustaljena praksa vraćanje kilometraže, ugradnja neorginalnih dijelova kao i polovnih i onda dolazi do kvarova vozila. Zato Vam preporučujemo da sve što radite, da li je u pitanju kupovina vozila ili servisiranje, posjetite nas prije nego bude kasno.

Koliko je važno redovito održavanje automobila i kada je potrebno automobil promijeniti?

Redovno održavanje je najvažnije i to, ponavljam, u ovlaštenom servisu, pa ćete biti sigurni i vjerovat ćete i nama i Vašem vozilu prvenstveno. Eksploatacija vozila je glavni segment određivanja vijeka trajanja automobila što znači kako vozite, gdje vozite, kako se vozilo održava, a to ujedno i odlučuje i vijek trajanja. Uz redovno servisiranje možemo Vam garantirati dugi vijek trajanja Vašeg ljubimca i puno sigurnih pređenih kilometara.

Po prvi put u BiH, Star-Centar u okviru Proven Exclusivity programa, po vrlo povoljnim uvjetima kupcima nudi mogućnost da postanu vlasnici korištenih vozila s garancijom kvalitete. O čemu je riječ i koje uvjete je potrebno ispuniti?

Tu je riječ o vozilima provjerene kvalitete (vozila se pregledaju u 50 ključnih točaka ) koji dolaze direktno iz Mercedes-a, imaju tvorničku garanciju i prešli su do 30.000 km. Vozila su korištena od strane posebne klijentele. Trenutno smo jedini u BiH koji ispunjavamo sve zahtjeve i standarde za prodaju automobila iz programa Proven Exclusivity. Više informacija za vozila Proven Exclusivity možete dobiti u našem salonu.

Koji automobil osobno preferirate i zbog čega?

Automobil koji osobno preferiram je trenutno Mercedes-Benz A-Klasa. U suštini su mi sva vozila draga i kada bih morala da biram sada ponovo neki model, ne bih se mogla odlučiti iz razloga što nekoliko modela spada u moje favorite i to sa razlogom. Za žensku osobu bih preporučila slijedeće modele, a to su: GLA, CLA, GLC Coupe, B-Klasa i definitvno A-Klasa.

Prevladava mišljenje da je automobilska industrija više naklonjena muškom spolu, kako se Vi kao žena snalazite u tom poslu?

Automobilska industrija jeste više naklonjenja muškom spolu, ali sve više i više takav posao preuzima i ženski spol. Moram Vam priznati, da ranije nisam ni sanjala da ću raditi u ovako velikoj firmi, ovakvo velikoga brenda i da će moju ljubav jednim dijelom osvojiti posao ovakvog tipa. Mojim trudom i radom ja sam stigla i do toga. Svaki dan učim i želim samo sve više i više znanja da usvajam. Sa takvom voljom i zadovoljstvom, vjerujem da se sve može postići.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme, imate li neki hobi?

Svoje slobodne vrijeme provodim najviše u krugu obitelji i trudim se maksimalno slobodne dane provoditi sa mojim najmilijima.

Koja je Vaša definicija uspješnog menadžera?

Moja definicija uspješnog poslovanja je definitvno samo rad i trud i da uvijek težite ka najboljem, da poslije svakog pada ustanete jači i da iz svake greške učite, sve ćete biti bolji i jači. Moja glavna karakteristika je cilj, a moj cilj je da smo uvijek najbolji, baš kao što je i naš brend, vodeći se poznatim sloganom Mercedes-Benza "Najbolje ili ništa"!

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS