Nobel
DIZAJN & ARHITEKTURA
KREDENAC: Idealno mjesto za dragocjenosti i uspomene
Objava: 1.4.2016 / 07:00
Prikaza: 1712
Autor: Manager.ba/Dom Info
KREDENAC: Idealno mjesto za dragocjenosti i uspomene
0

Kako bismo vas inspirirali na što kreativnije i modernije ideje za uređenje enterijera predlažemo novu kolumnu “Dizajn & Arhitektura” koju Manager.ba realizira u suradnji sa časopisom Dom Info iz Banja Luke. Kroz zanimljive tekstove o uređenju prostora, namještaju i dekoru, kao i zelenim površinama, vodimo vas u svijet ideja, boja i različitih stilova.

Varijacija ima bezbroj, gornji elementi mogu biti na nogarima ili bez, polu ili potpuno zastakljeni, s otvorenim ili zatvorenim policama. Njegova primarna funkcija bila je za odlaganje hrane, zatim u trpezariji za odlaganja posuđa, a danas kredenac ima razne uloge…

Kredenac ili kredenca je jedan od tradicionalnih komada namještaja koji su s modernim valom uglavnom "izbačeni" iz domova, ali se u njih vraćaju zahvaljujući popularnosti restauracije starinskog namještaja.

Riječ kredenac potiče od riječi "credence" što znači vjera, povjerenje, što itekako ima smisla ako se uzme u obzir njegova prvobitna namjena. Naime, prije nekoliko stoljeće kada su se pojavili, u kredencima se čuvala hrana koja je probavana prije nego što bi bila poslužena osobama na važnim položajima, te kako bi se spriječilo njihovo eventualno trovanje.

Izgled tradicionalnog kredenca

Stari kredenci nisu imali nogare, samo ormariće koji su bili spušteni do poda. Kasnije su dobili nogare, odnosno najprepoznatljiviji izgled kakav znamo i danas. Znači, na kratkim nogarima nalaze se ormarići, najčešće dva ili tri, u koje se odlažu tanjuri ili hrana, a na njima ili rijetko između njih nalaze se dvije ladice za odlaganje pribora za jelo. Na površini ormarića je ravna ploča na koju se obično postavljaju ukrasi ili boce s pićem, dok su gornji elementi kredenca izdignuti. Varijacija ima bezbroj, gornji elementi mogu biti na nogarima ili bez, polu ili potpuno zastakljeni, s otvorenim ili zatvorenim policama... Ono što im je svima zajedničko jeste materijal - kvalitetno, puno drvo s vrhunskom obradom i teksturom.

Stilovi - od ekstremno detaljnih do modernih, minimalističkih

Svaka era umjetnosti koja se preslikavala i na gradnju i uređenje imala je i stil izrade kredenca. Uglavnom su to detaljno i raskošno izrebarena vrata ormarića sa stiliziranim ručkicama. Od ekstremno detaljnih do modernih minimalističkih.

Naime, polovinom 20. stoljeća nezaustavljivi moderni dizajn oslikao se i na kredenac, čiji je izgled znatno promijenjen. U suštini, kredenac je pojednostavljen. Slavni danski dizajner pedesetih godina ga je redizajnirao u znatno nižu formu, ormarić sa dva-tri zatvorena elementa na višim nogarima, bez gornjeg dijela i bez ukrasnih detalja. Takvi kredenci su još popularni, a modeli izrađeni pedesetih i šezdesetih godina se smatraju dragocjenim vintage komadima namještaja. Ljubitelji antikviteta i starina ipak će više željeti stari, tradicionalni kredenac raskošno ukrašen, napravljen prije stoljeće ili dva za nekog bogataša ili plemića.

Generacijama u domu

Skoro svaki dom nekada davno je u kuhinji, trpezariji ili dnevnoj sobi imao kredenac, koji je godinama i generacijama bio prisutan u domu kao komad namještaja koji traje. U kredencu su najčešće čuvane dragocjenosti, albumi sa slikama, najljepši komadi posuđa, slatkiši, ukrasi, nakit...

Iako je kredenac komad namještaja koji su istinski ljubitelji namještaja oduvijek cijenili, s popularnošću modernog stila i pojednostavljenih formi, kod nas su kredenci zamjenjivani modernijim i praktičnijim ormarima. Ali ovaj komad namještaja je izgleda prošao pun krug. Oni koji su dovoljno sretni da stari obiteljski kredenac nije završio na otpadu, danas će ga rado obnoviti, očistiti, skinuti stare slojeve boje i staviti nove. Danas su zahvaljujući popularnosti shabby chic stila najpopularnije boje bijela, bež, puderastoplava, ali i drečave, poput zelene i žute. Mnogi se obično odlučuju na restauraciju starog kredenca kako bi u svoj moderni dom unijeli dašak prošlosti, djetinjstva i uspomena kada je kredenac bio mjesto čuvanja dragocjenosti.

Višenamjenska funkcija

Njegova primarna funkcija bila je za odlaganje hrane, zatim u trpezariji za odlaganja posuđa, a danas kredenac ima razne uloge. Većina ljudi će ga ponosno izložiti u dnevnoj sobi, a uz pametno i promišljeno aranžiranje na njega postaviti i media sistem. Možemo ga često vidjeti i u radnim sobama, gdje služi za izlaganje knjiga. Simpatična je i funkcija kredenca u spavaćim sobama, gdje se u njega odlaže posteljina ili gdje služi kao izložbena vitrina za najljepši nakit, cipele, accessories…

 

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS