Nobel
KULTURA PUTOVANJA
Kako fotografirati na putovanju?
Objava: 17.8.2017 / 15:59
Prikaza: 121
Autor: Manager.ba/hocu.ba
Kako fotografirati na putovanju?
0

Prije pojave digitalnih fotoaparata, broj fotografija koje staju na film i broj filmova koji staju u putnički budžet obezbjeđivali su kakvu-takvu samokontrolu pri izboru motiva za fotografiranje.

Jedna digitalna fotografija danas ne košta ama baš ništa – kako u novcu, tako i u trudu koji joj posvećujemo. To nam je omogućilo da pustimo s lanca kompulzivnog fotografa koji čuči u svakom od nas i proizvedemo more fotografija čija je vrijednost jednaka trudu koji je u njih uložen.

Međutim, možda ne mora da bude tako. Možda to što možemo da „naštancamo“ brdo besmislenih fotografija ne znači da to neizostavno i moramo da uradimo. Evo nekoliko osnovnih smjernica za fotografiranje na putovanju. Ove smjernice ne odnose se na ljude koji se zaista bave fotografijom, ali bi se mogle odnositi na mnoge koji vjeruju da se zaista bave fotografijom.

1. Što fotografirati, osim sebe?

Neki putuju da bi vidjeli nešto novo, drugačije i neobično, a neki – sudeći po fotografijama – putuju da bi vidjeli sebe. Tajanstvena je čovjekova potreba da pozira ispred svake moguće izvikane turističke destinacije na svijetu. „Evo, obišao sam ovo, i ono, i nešto treće, ali sam u svemu tome glavni – ja“! A ostalo možeš da vidiš eno tamo u daljini, van fokusa, negdje iza mene. 

Ako već nosite fotoaparat na putovanja, pokušajte da savladate egomaniju. Tamo svakako postoji toliko toga (osim vas) što zavređuje fotografsku pažnju.

Fotografirajte ljude, arhitekturu, prirodu, zanimljive prizore, atmosferu na ulicama, zanimljive detalje. Nešto što oni, kojima ćete te fotografije pokazivati, ne mogu da vide u svom neposrednom okruženju. Nešto što govori nešto o mjestu koje ste posjetili. Cilj fotografija s putovanja ne treba da bude samo da svima pokažete kako ste nevjerojatno kul što ste bili tamo-i-tamo. Ako već imamo divnu priliku da vidimo nešto za nas nesvakidašnje, i da onda to kasnije podijelimo s nekim, potrudimo se napraviti dobru fotku.

2. Kako fotografirati sebe?

Ako fotografirate sebe, nema potrebe da pozirate na svakoj fotografiji. Bolje je da se vidite kako nešto radite, nekuda idete itd.

Naravno, ovo ne znači da baš svi treba da se fotografiramo kako držimo Ajfelovu kulu na dlanu, a krivi toranj u Pizi pridržavamo da se ne sruši. Budite kreativni!

3. Kako fotografirati sve ostalo?

Otvorite, recimo, Google Images, i ukucajte “Taj Mahal”. Što vidite? Bezbroj savršenih fotografija Tadž Mahala, koje su sve iste. Da li je zaista potrebno da i vi sa putovanja donesete još jednu, bezbroj-i-prvu razglednicu Tadž Mahala? Ako fotografirate nešto što je općepoznato i već milijardu puta fotografirano, pokušajte da smislite neki novi pristup. Potražite neobičan ugao, izdvojite neki zanimljiv detalj, eksperimentirajte. Za sve ostalo, tu je Google Images.

Za sasvim pristojnu fotografiju nije potrebna nikakva posebna vještina niti umjetnički dar. Kao za tolike stvari u životu, dovoljno je samo malo truda i kreativnosti.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS