Nobel
TEHNOLOGIJA
Googleova tehnologija može prepoznati gdje je fotografija snimljena
Objava: 29.2.2016 / 12:59
Prikaza: 892
Autor: Manager.ba/bug.hr
Googleova tehnologija može prepoznati gdje je fotografija snimljena
0

Svemoćni Google ne samo da može pretražiti Internet i pronaći slike slične zadanoj, ili pak prepoznati što se nalazi na određenoj fotografiji koristeći "računalni vid", nego od sada može pogoditi i lokaciju na kojoj je neka fotografija snimljena. Njihova najnovija tehnologija nazvana je PlaNet i zasniva se na neuronskoj računalnoj mreži koja ima sposobnost za tzv. duboko učenje.

Tim koji je razvio ovaj sustav podijelio je kartu svijeta u više od 26 tisuća kvadranata, te u njih smjestio preko 91 milijun fotografija. Koristeći analizu sadržaja tih fotografija i njihov geotag, sustav PlaNet naučio je što se gdje u svijetu nalazi. Sada je sustav sposoban za bilo koju fotografiju odrediti lokaciju njezinog snimanja, i to samo na temelju sadržaja fotografije.

Nakon prvog testiranja sustav je oko 48% fotografija smjestio na ispravan kontinent, oko 29% njih u pravu državu, za 10% prepoznao je i grad, a 3,6% fotografija smjestio je čak i u pravu ulicu. Iako to možda ne zvuči zapanjujuće precizno, u web igri GeoGuessr sustav je redovito pobjeđivao ljude u lociranju fotografija.

Možda najimpresivniji je podatak o veličini cijelog PlaNet softvera. Za rad mu je potrebno tek 377 megabajta radne memorije, što znači da bi ga se moglo bez problema pokrenuti i na pametnom telefonu.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS