Nobel
POSLOVNA SURADNJA
Forum u Pragu: Njemačke kompanije traže dobavljače iz zemalja CIE
Objava: 29.8.2017 / 13:07
Prikaza: 131
Autor: Manager.ba/Fena
Forum u Pragu: Njemačke kompanije traže dobavljače iz zemalja CIE
0

Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH) na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu najavilo je da će 26. listopada u Pragu biti održan forum za pronalaženje dobavljača za njemačke kompanije iz zemalja centralne i istočne Europe, posebno za firme iz oblasti obrade metala, gume, plastike i elektronike.

Zamjenik direktora AHK BiH Martin Gaber dodao je da će do kraja godine biti organizirana dva studijska putovanja, jedno iz Njemačke u BiH o energiji iz biorazgradivog goriva i drugo iz BiH u Njemačku o hidroenergiji.

Osim toga, najavio je predstavljanje angažmana njemačkih institucija, organizacija i firmi u BiH koje će biti održano u listopadu u Sarajevu.

Također, Gaber je istaknuo da će 19. listopada u Sarajevu biti održan Oktoberfest, koji je prvi put održan prošle godine.

Podsjetio je na njemačko-bosanskohercegovački privredni forum koji je u svibnju održan u Berlinu na kojem je formirana radna grupa koja će se redovno sastajati i razmatrati izazove vezane za međusobnu suradnju.

- Od početka godine pri AHKBiH djeluje ekspert za edukaciju i profesionalno usavršavanje jer nam se firme često obraćaju s problemom pronalaska kvalificirane radne snage. To je pokrenuto u okviru projekta koji je pokrenulo Njemačko ministarstvo privrede kako bi elemente njemačkog dualnog sistema obrazovanja pokušali prenijeti u BiH - rekao je Gaber.

Na press-konferenciji su predstavnici ProCredit banke predstavili novu strategiju za rad sa fizičkim licima i liniju garantnih fondova za mala i srednja poduzeća.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS