Nobel
ENERGIJA
Energetska efikasnost ključna za održivi razvoj BiH
Objava: 11.10.2016 / 15:34
Prikaza: 579
Autor: Manager.ba/Klix.ba
Energetska efikasnost ključna za održivi razvoj BiH
0

Prema najsvježijim dostupnim podacima, gotovo 20 posto bruto nacionalnog dohotka u Bosni i Hercegovini troši se na energiju, što je, u poređenju sa 6,1 posto u SAD-u ili 4,75 posto u zemljama Europske unije, zaista velik postotak.

Energetska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje se poduzimaju s ciljem smanjenja potrošnje energije, uštede u troškovima i smanjenja emisija CO2, a koje, pritom, ne narušavaju uvjete rada i života. Europska unija je energetsku efikasnost istaknula kao jedan od ključnih načina za postizanje ciljeva održivog razvoja. Upravo iz tih razloga nastala je strategija energetskog razvoja, čime Europska unija postaje svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena. Ciljevi novog okvira EU-a za klimu i energetiku za 2030. su smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. godinu. Obvezujući cilj je da, u cijelom EU-u, udio obnovljive energije bude najmanje 27 posto, novi ciljevi za politike energetske efikasnosti i sistem upravljanja, te niz novih pokazatelja radi osiguravanja konkurentnog i sigurnog energetskog sistema.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preuzela obvezu usklađivanja vlastitog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU te usvajanja europskih direktiva i standarda u području energetike. Imajući ovo na umu, kao i prirodne potencijale BiH, očekivan je i porast interesa stranih investitora na ovom polju.

Ako se pogledaju prirodni resursi Bosne i Hercegovine (sunce, rijeke, biomasa od poljoprivrednog i životinjskog otpada, vjetar i sl.) jasno je da naša zemlja ima priliku da se istakne na ovom polju. Primjeri projekata koji se implementiraju u BiH upravo dokazuju neosporne prilike za održivi razvoj kada je u pitanju racionalno korištenje energije.

Jedan od odličnih primjera korištenja stranih investicija u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini je projekt "Energetska efikasnost u BiH (Bosnia Energy Efficiency – BEEP)". S ciljem ostvarenja energetske, okolišne i ekonomske održivosti i procesa pridruživanja Europskoj uniji, BiH je pristupila financiranju projekta "Energetska efikasnost u BiH" iz kreditnih sredstava Svjetske banke, odnosno Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Radi se o najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH, sa ukupnom vrijednošću od 32 milijuna američkih dolara, od čega je Federaciji BiH dodijeljeno 19,23 milijuna američkih dolara. 

Projekt koji se implementira u periodu od 2015. do 2018. godine ima za cilj uštedu energije, unapređenje komfora, smanjenje emisije CO2, kao i povećanje svijesti o energetskoj efikasnosti. U okviru projekta bit će obuhvaćeno više od 80 javnih objekata u Bosni i Hercegovini (škole, vrtići, bolnice, studentski domovi) u kojima će se implementirati mjere energetske efikasnosti. Projekt će istovremeno pružiti podršku i opredjeljenju Vlada za ispunjavanje obaveza iz Sporazuma energetske zajednice. Vlade su se po tom sporazumu obvezale da će preuzeti i implementirati relevantne direktive i propise EU iz oblasti energetske efikasnosti.

Ovaj projekt na jako dobar način ilustrira benefite kojima rezultira investiranje u energetsku efikasnost, poput smanjenja potrošnje energije i ostvarivanje ušteda, ali i doprinosom zaštiti životne sredine i otvaranju novih radnih mjesta. Kako bi ovakvih projekata, koji su ključni za održivi razvoj BiH, bilo sve više, iznimno je važno da BiH, kao članica Energetske zajednice izvrši sve preuzete međunarodne obveze u procesu integracija EU.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS