Nobel
KOMPANIJE
BRANKO ROGLIĆ: Orbico preuzima još jednu kozmetičku kompaniju
Objava: 12.1.2017 / 10:09
Prikaza: 748
Autor: Manager.ba/Indikator.ba
BRANKO ROGLIĆ: Orbico preuzima još jednu kozmetičku kompaniju
0

Orbico Grupa jednog od najdugovječnijih hrvatskih poduzetnika Branka Roglića, prošlu je godinu zaključila s visokim prometom od 1,8 milijardi eura i profitom od 30-ak milijuna eura te u 2017. ušla prebacivanjem fokusa s istočne Europe na zapadnu Europu i Ukrajinu.

- Upravo su u tijeku pregovori o preuzimanju nekoliko distribucijskih tvrtki u Ukrajini, a u finalnoj je fazi proces preuzimanja jedne kozmetičke kuće u širem susjedstvu. O detaljima će, kaže Roglić za Jutarnji list, uskoro.

I to je samo mali dio velikih planova i aktivnosti koje je otkrio taj vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora najvećeg europskog distributera, koji u 19 država ima više od 25 tvrtki i više od pet tisuća zaposlenih. Pritom je, kaže, Poljska u kojoj posluje u četiri tvrtke i ostvaruje najveći dio ukupnih prihoda, imala veliki skok u prometu - oko 350 milijuna eura.

- U ostalim državama imamo samo organski i stabilan rast od tri posto. Sve su tvrtke stabilne i nikome ne dugujemo ništa. Jako smo zadovoljni prošlom godinom i nadamo se da će i 2017. biti takva. Zaduženi smo samo četiri EBITDA, što nam omogućava pristup kreditima i bankama te zbog toga relativno malo plaćamo kamatu - govori Roglić koji je strelovit rast počeo širenjem u zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Poljskoj, gdje je prvo preuzeo tvrtku za distribuciju profesionalnih proizvoda za njegu kose Wella, zatim Navo pa Heinekenovog poljskog distributera Distribev, a nedavno je završena kupnja Optima grupe, tvrtke koja distribuira kozmetiku i Converse obuću.

Poljska je Orbicu danas najpotentnije i najveće tržište i upravo ona im je omogućila poziciju najvećeg distributera u Europi.

Roglić radi i na diverzifikaciji portfelja i ulaže ondje gdje vidi perspektivu.

Planira tako podebljati i turistički portfelj i kupiti dva nova broda za charter-flotu.
Njegova tvrtka Orvas iz Splita u svom sastavu već ima dva hotela i 18 vila s bazenima, charter-flotu od trenutno 33 jahte, koja će se uskoro povećati, te vinograde i maslinike.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS