Nobel
OBNOVLJIVA ENERGIJA
BiH se priključila projektu energetske efikasnosti 3Smart
Objava: 28.6.2017 / 12:02
Prikaza: 388
Autor: Manager.ba
BiH se priključila projektu energetske efikasnosti 3Smart
0

U Bosni i Hercegovini je u tijeku provedba projekta 3Smart: Smart building – Smart grid – Smart city (pametna zgrada – pametna mreža – pametni grad) koji se financira iz Dunavskog transnacionalnog programa „Interreg“.

Njegova provedba započela je 1. siječnja 2017. godine i trajat će 30 mjeseci.

JP Elektroprivreda HZHB Mostar je partner u projektu. Vodeći partner projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), a uz JP Elektroprivreda HZHB Mostar, u projektu na razini BiH sudjeluju Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru (SVEMOFSR) i Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) kao pridruženi partner.

Osim Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ostale države koje sudjeluju u projektu su: Srbija, Slovenija, Austrija i Mađarska.

Glavni cilj projekta je pružiti tehnološku i legislativnu podršku za implementaciju sustava za upravljanjem energijom (eng. Energy management system - EMS) na razini zgrada, energetskih mreža i gradskih infrastruktura većih gradova u Dunavskoj regiji.

Projekt bi trebao osigurati optimalnu ekonomsku vrijednost energetsko-učinkovitih investicija i investicija obnovljive energije u građevinu i optimizirati troškove na strani mreže te potaknuti instaliranje distribuirane pohrane u svrhu poboljšanja energetske sigurnosti u dunavskoj regiji.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS