Nobel
SARAJEVO
Ambasada Francuske u BiH obilježila nacionalni praznik
Objava: 17.7.2017 / 12:01
Prikaza: 392
Autor: Manager.ba
 Ambasada Francuske u BiH obilježila nacionalni praznik
0

U rezidenciji francuske Ambasade u BiH, u petak, 14. srpnja tradicionalno je obilježen francuski nacionalni praznik - pad tvrđave Bastille.

Tim povodom, na poziv Guillaume Roussona, novoimenovanog ambasadora Republike Francuske za Bosnu i Hercegovinu, okupili su se brojni predstavnici diplomatskog kora, međunarodni zvaničnici, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života BiH, kao i predstavnici francuskih kompanija u BiH.

Svim okupljenima na samom početku svečanosti obratio se ambasador Republike Francuske ističući da Francuska ima prijateljske odnose sa BiH, koje želi dodatno unaprijediti.

„Drago mi je što vas vidim u tolikom broju i što ste došli da zajedno proslavimo 14. srpnja. Ovi trenuci radosti postignuti su zahvaljujući radu kompletnog osoblja francuske ambasade započetog mnogo prije mog imenovanja u Sarajevu i na tome im odajem priznanje“, istaknuo je ambasador Rousson.

Naglasio je da su svečanosti večeri uvelike doprinijele kompanije - partneri: Nobel Corporation, Peugeot, Lactalis, L'occitane en Provence, AGS...

Francuska se, kako je istaknuto ambasador, 12. srpnja na summitu u Trstu snažno angažirala da podrži regiju Balkana u korist njezinog europskog puta.

Osvrnuo se i na klimatske promjene jer je Francuska potpuno posvećena borbi proziv klimatskih promjena.

Francuska je obilježila Dan republike, u znak sjećanja na 14. srpnja 1789. godine, kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava-tamnica Bastilla. U okviru obilježavanja ovog nacionalnog praznika, na Jelisejskim poljima održana je tradicionalna vojna parada.

 

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS