Nobel
KOMPANIJE
AKVIZICIJA VRIJEDNA 300 MILIJUNA EURA: Podravka se priprema za veliku akviziciju u inozemstvu
Objava: 13.1.2017 / 15:05
Prikaza: 756
Autor: Manager.ba/poslovnipuls.com
AKVIZICIJA VRIJEDNA 300 MILIJUNA EURA: Podravka se priprema za veliku akviziciju u inozemstvu
0

Podravka se priprema za akviziciju vrijednu 300 milijuna eura u Rusiji ili Europskoj uniji, kako bi smanjila svoju izloženost nesigurnom tržištu Balkana. Najavio je to u srijedu u razgovoru za Bloomberg Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke, inače SDP-ovac oko kojeg se špekulira da će uskoro biti smijenjen pod HDZ-ovom vlašću, piše Index.hr. 

Bloomberg podsjeća da je za potrebe financiranja akvizicije koprivnička kompanija već dobila odobrenje dioničara za dokapitalizaciju izdavanjem 2,7 milijuna novih dionica kroz slijedeće četiri godine. Preostali dio financirali bi vlastitim kešom i kreditima, uključujući aranžman s EBRD-om vrijedan 24 milijuna eura.

“Naš je cilj da rastemo na međunarodnom tržištu, prvenstveno kroz akvizicije. Imamo nekoliko meta i očekujemo da ćemo napraviti akviziciju u 2017. godini. Kompanija želi smanjiti udio izloženosti u našoj regiji, najrizičnijoj od svih u kojima poslujemo”, rekao je Mršić. Cilj im je povećati prihode na tržištima izvan zemalja bivše Jugoslavije, žele da taj udio od sadašnjih 30 posto naraste na 50 posto. Zbog tenzija između EU i Rusije odgađane su akvizicije na ruskom tržištu.

“Podravkin prihod u Rusiji rastao je za 50 posto u prvih devet mjeseci 2016. i želimo tamo biti prepoznati kao lokalni proizvođač. Tečaj rublje u tome nam pomaže.”, zaključio je.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS