Nobel
ENERGETSKI SEKTOR
3Smart – Projekt energetske efikasnosti vrlo značajan za BiH
Objava: 17.7.2017 / 12:30
Prikaza: 215
Autor: Manager.ba
3Smart – Projekt energetske efikasnosti vrlo značajan za BiH
0

U Bosni i Hercegovini je u tijeku provedba projekta 3Smart: Smart building – Smart grid – Smart city (pametna zgrada – pametna mreža – pametni grad) koji se financira iz Dunavskog transnacionalnog programa „Interreg“.

Njegova provedba započela je 1. siječnja 2017. godine i trajat će 30 mjeseci. JP Elektroprivreda HZHB Mostar je partner u projektu.

O važnosti te realizaciji projekta, za Manager.ba je govorio izvršni direktor Organizacijske jedinice Razvoj, doc.dr.sc. Drago Bago, dipl.ing.el.

Gospodine Bago, možete li nam kazati što je cilj projekta 3Smart te kako će se on realizirati u BiH? Što će se promijeniti na razini zgrada, a što na razini energetskih mreža te gradskih infrastruktura?

Projekt 3Smart je prije svega razvojno-istraživački projekt koji je osmišljen na zagrebačkom FER-u (Fakultet elektrotehnike i računarstva) pod vodstvom profesora Maria Vaška, koji ima za cilj razvoj modularne platforme koja će prediktivno upravljati energijom komercijalnih zgrada, povezati ih i koordinirati s energetskim mrežama i u konačnici omogućiti integraciju većeg broja zgrada odnosno cijelih gradova. Osnovna ideja je pametno upravljanje energijom komercijalnih zgrada koje su danas uglavnom opremljene sustavima grijanja i hlađenja kojima upravljaju korisnici zgrada, odnosno nemaju koordiniranog upravljanja na razini cijelog objekta. Primjenom platforme 3Smart omogućiti će se koordinirano i „pametno“ upravljanje energijom zgrade (Smart Building) te će se izvršiti povezivanje s energetskom mrežom (Smart Grid) i u konačnici se omogućuje stvaranje pametnih gradova (Smart City) s ciljem povećanja stupnja energetske učinkovitosti. Takva platforma će u sklopu projekta biti implementirana u BiH, na poslovnoj zgradi EPHZHB u Tomislavgradu kao i na ostale četiri pilot-lokacije u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Mađarskoj.

Lokacija pilot zgrade je iz nužnih poslovnih razloga premještena s poslovne zgrade EPHZHB u Mostaru na poslovnu zgradu EPHZHB u Tomislavgradu tako da će sustav kao takav biti rijedak primjer implementacije raznih oblika obnovljivih izvora energije na jednom mjestu. Ova poslovna zgrada će biti ujedno i centar za upravljanje buduće vjetroelektrane Mesihovina i buduće crpne hidroelektrane Vrilo. Uz razvoj spomenute softverske platforme također će se izvršiti integracija obnovljivih izvora energije na zgradama, u prvom redu solarnih elektrana, kao i autonomnog baterijskog sustava za pohranu energije čime se želi istražiti dodatne mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija koje će u bliskoj budućnosti vjerojatno biti dostupnije širem krugu korisnika.

Planirano trajanje projekta je dvije i pol godine. Što je urađeno u proteklih 6 mjeseci, koliko se projekt provodi?

U prvih 6 mjeseci koliko se projekt provodi je završeno dosta bitnih stvari za daljnji tijek projekta. Nakon inicijalnih priprema završen je idejni projekt i pokrenuta natječajna procedura za izradu glavnog projekta koji će biti temelj za nabavu opreme. Uz idejni projekt kao najopsežniju stavku u prvih 6 mjeseci i popratne analize, dokumente i brošure izvršena je i analiza tehnološkog i regulatornog okvira za realizaciju ovakvih projekata na području cijele Dunavske regije, uključujući i BiH.

Kolike uštede bi mogle biti ostvarene realizacijom ovog projekta, osobito kada govorimo o potrošnji energije u zgradama?

Kroz raniji IPA projekt ENHEMS Buildings tim sa FER-a je implementirao platformu za upravljanje energijom na dva kata FER-ovog nebodera. Na osnovu njihovog iskustva moguće uštede se kreću u iznosu 15-20 posto u energiji te ekonomske uštede do 40 posto. Razvojem šire platforme 3Smart koja će koordinati s energetskim mrežama i koristiti obnovljive izvore i baterijski sustav, očekivane uštede bi mogle biti i značajnije. Kroz projekt će se pokazati rezultati implementacije sustava na različitim lokacijama za svaki pilot projekt te će se raditi cost-benefit analiza za svaki pilot projekt.

Kakvo je trenutno stanje energetskog sektora naše zemlje i koliko će ovaj projekt promijeniti postojeće stanje u energetskom sektoru nabolje?

Ove godine je u Neumu održan Treći energetski summit na kojem je energetski sektor okarakteriziran kao razvojna šansa za BiH. Summit je održan s ciljem unapređenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranje povoljnijeg tržišno orijentiranog okružja. Kao što je već spomenuto, u prvih pola godine koliko traje projekt izvršena je analiza tehnološkog i regulatornog okvira za realizaciju ovakvih projekata u BiH i Crnoj Gori (zajedno s ostalim partnerima i cijeloj Dunavskoj regiji) te će biti preporučena strategija za otklanjanje identificiranih prepreka kako bi se omogućila masovna realizacija sličnih projekata u cijeloj regiji. Kroz ovaj projekt bi EPHZHB trebala steći važna iskustva koja će moći koristiti u daljnjem radu i predstaviti svim zainteresiranim stranama.

Kolika je vrijednost projekta te tko su partneri koji sudjeluju?

Ukupni je proračun projekta 3.791.343,41 eura, a od toga 321.413,96 eura odnosi se na EPHZHB. Vodeći partner 3Smart projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a projektni partneri su: Hrvatska elektroprivreda, E3, ENERGETIKA, EKOLOGIJA, EKONOMIJA, Općina Idrija, Elektro Primorska, Europski centar za obnovljivu energiju Güssing, Općina Strem, Energija Güssing, Sveučilište u Debrecenu, E. ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., Fakultet strojarstva Sveučilišta u Beogradu, JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mostar, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Pridruženi strateški partneri koji sudjeluju u projektu su: Hrvatska energetska regulatorna agencija, Institut Jožef Stefan, Lokalna energetska agencija Goriška, Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Regulatorni organ Mađarske za energetiku i komunalne usluge.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS