Nobel
POSLOVNI SAVJETI
10 financijskih navika kojih biste se trebali riješiti do tridesete
Objava: 29.9.2016 / 08:00
Prikaza: 1066
Autor: Dijana Perić
10 financijskih navika kojih biste se trebali riješiti do tridesete
0

Kako biste pomogli vašem financijskom zdravlju na duge staze, važno je usvojiti nekoliko financijskih navika i riješiti se onih loših. Zbog toga smo naveli 10 malih, ali značajnih navika kojih biste se trebali riješiti kako biste bez većih promjena u načinu i stilu života, smanjili vaše troškove, riješili se dugova i počeli stabilno i odgovorno voditi svoje financije.

#Podizanje gotovine na bankomatu druge banke
Iako je ponekad dosta brže novac podignuti na bankomatu koji vam se nađe u blizini, iako vaša kartica uopće nije izdana od strane te banke, ta odluka vas i košta. Provizije i nisu tako niske, a prakticiranje ove navike vam može oduzeti značajnu svotu novca na mjesečnoj razini. A tek na godišnjoj...

#Redovita kupovina napitaka i hrane 'za van'
Ako želite napraviti dramatičnu razliku u svojim financijama, trebate početi s malim izmjenama. Jutarnji cafe latte i kroasan mogu nekada biti dio vaše svakodnevnice, ali ne iz jutra u jutro. Radije organizirajte svoje navike tako da ustajete ranije, doručkujete doma i na posao ponesete hranjivu užinu. Ne samo da je ta opcija jeftinija, nego je i zdravija, znate porijeklo i proces nastanka jela koje konzumirate.

# NE-praćenje vaših troškova
Vrijeme je da zapisujete vaše troškove i saznate na što sve trošite novac. Danas postoje i brojne aplikacije koje vam mogu pomoći u ovoj aktivnosti poput Mint ili LearnVest.

#Podizanje novca iz vašeg mirovinskog fonda
Dugoročno gledano, radite si financijsku zamku iz koje ćete se kasnije teško izvući.

#Birate minimalnu otplatu kreditnih kartica
Iako se to u trenucima kada ste uski s budžetom čini privlačnim, dugoročno – nije.
Pokušajte unaprijed platiti ili plaćajte više od minimuma kada je to moguće.

#Nemate osiguranje
Vodite se onom da se nadate najboljem? Ako stvari krenu krivo, osiguranje će vam pomoći da ne dođete do financijskog bankrota.

#Ne otplaćujete dugove s visokom kamatnom stopom
Prioritizirajte plaćanje svojih dugova. Prvo plaćajte one koji imaju veću kamatnu stopu, a tek onda one s manjom stopom.

#Birate cijenu, a ne kvalitetu
Navika koja se tako neprimjetno uvuče u našu svakodnevnicu. Imajte na umu uvijek dugoročnost komada te kupujte tek kada budete sigurni da je cijena u odnosu na kvalitetu i period korištenja opravdana. Iako će vam pristupačni proizvod sada uštedjeti novac, zbog svoje kvalitete, isti ćete morati kupiti puno ranije nego biste morali da ste uzeli kvalitetniji proizvod.

#Nemate cilj niti plan štednje
Jasno napisani ciljevi uvijek su odlična motivacija za promjene. Zapišite što biste voljeli kupiti do kraja godine, a onda i plan kako i uštedjeti novac za to bez da to utječete na kvalitetu vašeg života.

#Živite od plaće do plaće
Pomno isplanirajte svoj budžet – ostavite 10% novca za štednju, promislite o investicijama, dodajte malo zabave i pametno upravljajte svojim novcem.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS