Njemačka

U BiH cvjeta medicinski turizam "all inclusive"

Stomatolozi u BiH eksperimentiraju sa modelom medicinskog turizma "all inclusive" i s talijanskim pacijentima su imali zanimljiva iskustva, piše između ostalog njemački tisak, prenosi DW.

Neue Zürcher Zeitung u tekstu pod nazivom "Radije turistički boravak nego brušenje zuba" piše: "Medicinski turizam je branša koja cvjeta i ostvaruje gospodarski rast u pojedinim zemljama jugoistočne Europe.

Hrvatski

Nijemci kreću u obračun s muljažama oko doplataka za djecu gastarbajtera

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (SPD) zatražio je strožu kontrolu isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive izvan Njemačke, a čiji su roditelji u Njemačkoj, javlja dnevnik Bild u nedjelju, prenosi Hina.

„Mi radimo na jačanju kontrola i na novom zakonu koji bi poboljšao učinkovitost kontrola“, rekao je Olaf Scholz za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je ustvrdio kako najveća većina isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive u nekoj od zemalja Europske unije protječe u redu.

Hrvatski

Njemački humanitarci šokirani - BiH im naplaćuje pomaganje

U BiH je na snazi zakon koji predviđa da i humanitarna pomoć, osim potrošnog materijala, mora biti carinjena.

Njemački humanitarci bili su nemalo šokirani kada su nedavno u Bosnu i Hercegovinu dopremili tri kamiona s čak 12,5 tona pomoći.

Pošiljka tri humanitarne organizacije sastojala se od računala, tuševa, kreveta, invalidskih kolica, hodalica, odjeće i drugih potrepština za bolesne i siromašne u našoj zemlji, piše Radio Sarajevo.

Hrvatski

Imoćanin otišao u Njemačku kako bi prehranio obitelj: “Djeca rastu, a sve to prolazi bez mene”

U Hrvatskoj danas gotovo da nema osobe u čijoj obitelji, posljednjih nekoliko godina, netko nije morao odseliti iz zemlje kako bi osigurao egzistenciju sebi i svojim bližnjima, piše DW.

Jedan od njih je i Andrej Puljiz (43), Imoćanin koji 15 godina sa suprugom Vjeranom Idžaković Puljiz (40) živi u Rijeci.

Imaju dvoje djece, Luciju (2) i Lovru (11), a da bi njegova obitelj preživjela, prije godinu dana Andrej je morao napustiti svoj dom, ženu i djecu i kruh potražiti u Njemačkoj.

Hrvatski

Nude 11,80 eura po satu za rad u Njemačkoj, ali prešućuju najbitniju stvar

Stjepan Bingula, hrvatski iseljenik koji više od 30 godina živi u Munchenu, te je administrator Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj’, ‘Njemačka, moj život sutra’ te ‘Idemo u Njemačku – OGLASI – posao’, odlučio je upozoriti sve koji traže posao u Njemačkoj kako moraju dobro voditi računa da ih poslodavci ne prevare.

Hrvatski

Sve više siromašnih u najprosperitetnijoj zemlji EU

Njemačka je ekonomska lokomotiva razvoja EU, međutim, ovom zemljom se širi siromaštvo i procenat siromašnih raste, tvrdi nezavisna organizacija "LJudsko dostojanstvo je ljudsko pravo". Tako je 2015. godine siromaštvo u Njemačkoj bilo najveće od ujedinjenja, 1990. godine.

Podaci njemačke Vlade otkrivaju da se rizik siromaštva popeo, sa 12 posto 1995. godine, na oko 16 odsto 2014. godine.

Prema izvješću nevladinih organizacija, stopa siromaštva u NJemačkoj dostigla je rekordnih 15,7 posto, odnosno 12,5 milijuna Nijemaca označeni su kao siromašni.

Hrvatski