SELOM PROTIV ISELJAVANJA
U pet godina otišlo 169.000 ljudi
Manager.ba/Bljesak.info BiH 10 rujna, 2018

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, našu zemlju je od 2013. do 30. lipnja ove godine napustilo više od 169.000 osoba.

Ekonomska kriza, besperspektivnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava, politička situacija u našoj zemlji, navedeni su kao neki od razloga zbog kojih kompletne porodice, posebno mladi napuštaju svoju domovinu.

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić na konferenciji za novinare u Sarajevu je kazala da je Unija pokrenula kampanju promocije i implementacije individualnog seoskog i agroturizma u lokalnim zajednicama s ciljem smanjenja iseljavanja bh. građana.

 

Fena

 

Kroz projekt "Zajedno učinimo život boljim u BiH" koji je financirala Vlada Švicarske aktivnosti su provedene na području Bihaća, Lukavca i Čapljine gdje je uključeno 46 domaćinstava koja imaju kapacitete da se bave ruralnim turizmom.

 

Napravili smo brend 'BH selo' i bilježimo izuzetno dobre rezultate

 

U razdoblju lipanj-srpanj ove godine zabilježeno je 796 noćenja sa oko 2.100 gostiju kod 15 domaćinstava na području ove tri općine.

U Bihaću (Kulen-Vakuf) bilo je 1.505 gostiju, Lukavcu 285, te Čapljini 310 gostiju'', navela je Zukić.  

Napomenula je kako su povezali buduće goste i ljude, odnosno domaćinstva koja se bave ruralnim turizmom, te da je u sljedećem razdoblju u suradnji s lokalnim vlastima, turističkim zajednicama i civilnim društvom planirano proširenje kampanje i na druga mjesta u BiH kao što su: Travnik, Foča, Ustikolina, Ključ, Goražde, Tešanj, Ilijaš, Hadžići.