HRVATSKA
Rukovoditelj u Poreznoj upravi pomagao u varanju na porezima
Manager.ba/Poslovni.hr Regija 08 veljače, 2018

Sumnja se da je 55-godišnjak u ime drugih fizičkih i pravnih osoba izrađivao dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata poreznih obveza.

Policijski službenici PNUSKOK-a, SSKOK-a Zagreb su, u koordinaciji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ iz čl. 291. st.1. Kaznenog zakona RH.

Sumnja se da je 55-godišnjak, kao rukovoditelj u Poreznoj upravi, u ime drugih fizičkih i pravnih osoba izrađivao žalbe, prigovore i upravne tužbe na rješenja Porezne uprave te druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata poreznih obveza, a koje su u poreznim nadzorima utvrdili djelatnici Porezne uprave.

Navedeno je počinjeno s ciljem da se fizičkim i pravnim osobama omogući izbjegavanje, odnosno manje plaćanje utvrđenih poreznih obveza, a na način da je protivno pravilima službe i protivno zakonima pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave koji mu je bio dostupan kao njenom zaposleniku. Podatke do kojih je došao koristio je za sastavljanje navedenih dokumenata i ujedno ih dostavljao i priopćavao određenim fizičkim osobama.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“ iz čl. 291. st.1. Kaznenog zakona RH USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a uhićeni 55-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.