VILAMET
Niske otkupne cijene maline, malinarstvo u teškoj situaciji
Manager.ba/Biznis.ba BiH 07 kolovoza, 2018

Predsjednik Udruženja proizvođača malina “Vilamet“ Ljubiša Alempić smatra da je ovogodišnja otkupna cijena maline veoma niska te apelira na vlasti  da pomognu kako ne bi došlo do gašenja proizvodnje malina na području Podrinja.

Mi smo u potpunosti svjesni u kakvoj se teškoj situaciji nalazi malinarstvo u BiH. Naše udruženje nije organiziralo nikakve proteste zbog otkupne niske cijene. Smatramo da je ponuđena otkupna cijena 1.40 KM veoma niska i da ne pokriva ni osnovne troškove ove poljoprivredne proizvodnje. Kada je u pitanju kupina, poljoprivredni proizvođači je ne beru zbog niske cijene – kaže Alempić.

Izražava bojazan da će ovako niske cijene u narednih par godina u potpunosti uništiti malinarstvo na tim prostorima.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica Ivan Todić rekao je da ova zadruga još nije odredila otkupnu cijenu maline, te da će na osnovu kvaliteta robe biti vršena otkupna cijena.

Bit će klasiranja robe zato što je bila kišna godina i moramo sagledati kompletnu sliku da bi mogli proizvođačima više sredstava da odvojimo u skladu s tržišnim cijenama za ovu godinu – kazao je Todić.

Ove godine Opća poljoprivredna zadruga Srebrenica otkupila je više od 500 tona maline.

Mi svake godine otkupljujemo 500 do 700 tona. Trenutno se vrši prijem jesenje maline i kupine. Za robu imamo tržište i potražnju. Robu izvozimo u Belgiju, Njemačku, Italiju, i Tursku. Trudimo se da sagledamo kompletne cijene na svjetskom tržištu kako bi mogli da izvučemo što bolju cijenu za nas i za proizvođače. Prethodnih par godina teško je išlo s realizacijom robe zato što se na tržištu pojavila veća proizvodnja robe nego što samo tržište zahtjeva. Iz tih razloga moramo da otvaramo non stop nova tržišta i da realiziramo kompletnu robu prethodnu i ovogodišnju – objašnjava Todić.

Tagovi: