KOMPANIJE
Je li Zuckerberg izgubio kontrolu nad čudovištem koje je stvorio?
Manager.ba/Poslovne novine Svijet 31 srpnja, 2018

Društvena mreža Facebook  suočila se s najvećim padom vrijednosti dionica u povijesti prošlog tjedna. Kao jedno od rješenja, mediji predlažu – platiti korisnicima korištenje podataka.

Osim toga, prema pisanju svjetskih medija, to nije jedini izazov za ovu kompaniju, već i tvrdnje vodećeg čovjeka Marka Zuckerberga koje su se odnosile na negiranje holokausta, ali i na fenomen lažnih vijesti.

CNN posebnu pažnju posvećuje ogromnom padu vrijednosti Facebookovih dionica i navodi da je kompanija izgubila više od 23 posto svoje vrijednosti za manje od dva sata nakon što je zarada opala.

“Facebookova greška nameće pitanje: postoji li način na koji bi se mogao spriječiti dalji gubitak i koji bi svijet učinio boljim mjestom? Postoji, platiti korisnicima za korištenje njihovih podataka. Plaćanje ljudima za podatke umanjilo bi dobit digitalnih kompanija, ali ne bi uništilo njihove modele poslovanja”, tvrdi CNN.

Dodaje se i da plaćanje podataka građanima zahtijeva razvijanje novih računovodstvenih metoda i tehnologija kako bi se utvrdila njihova financijska vrijednost, pratila njihova provenijencija, ali i da se plaća korisnicima ako njihove informacije nekome omoguće zaradu.

Prošli tjedan osnivač Facebooka konačno je “dobio po nosu” čemu su se mnogi nadali još u travnju od njegovog svjedočenja u Kongresu, piše New York Post.

Vrijednost dionica društveno-medijskog giganta doživjela je spektakularno poniranje nakon što je kompanija prognozirala usporavanje stope novih prijava korisnika. Analitičari procjenjuju da je Facebookov slabi odgovor na nedavno usvojeni zakon o digitalnoj privatnosti Europske unije također oštetio investitore kad je riječ o kratkoročnoj financijskoj budućnosti kompanije“, navodi list.

 

 

Čini se da je javno strpljenje za Zuckerbergove često neuvjerljive, a ponekad i dvosmislene izjave o herojskim nastojanjima kompanije da zaštiti korisničke podatke, na izmaku, ističe Post dodajući da je niz otkrića o trajnoj povredi privatnosti tijekom ove godine uništilo vjerodostojnost Facebooka u vezi s ovim. Ljudi se masovno odjavljuju.

“Facebook već dugo tvrdi da je njegova misija razvoj društvene infrastrukture i izgradnja zajednice. To čak nije više ni smiješno. Ono što stvarno žele jeste da prate ljude na internetu, sakupljaju i organiziraju ono što saznaju i prodaju te informacije onom tko najviše ponudi”.

Za šačicu onih koji ovo još nisu shvatili: Facebook vas ne doživljava kao kupca, oni misle o vama kao o proizvodu, ocjena je autora teksta.

Da li je Zuckerberg, kao i Frankenstein, izgubio kontrolu nad čudovištem koje je stvorio? Pitanje je koje je postavio britanski The Guardian, koji Zuckerberga definira kao dr. Frankensteina današnjice.

“Facebook je Zuckerbergovo čudovište. Ali postaje sve jasnije da je njegova kreacija van kontrole”, piše list.