SIM IMPEX BANJALUKA
Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH
Manager BiH 17 travnja, 2024


Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti.  

Ugovor, koji je potpisan 16. travnja, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe.

SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme i kozmetike za putnička i laka komercijalna vozila na tržištu BiH. Kroz veleprodaju i maloprodaju, kupcima je na raspolaganju preko 1, 5 miliona artikala za više od 40 marki automobila sa besplatnom dostavom u roku 24 sata. Imaju mrežu od 30 poslovnih jedinica širom Bosne i Hercegovine.

Vlasnik SIM Impexa do sada je bila firma Rhiag-Inter Auto Parts Italija. SIM Impex je u 2022. godini imao prihode od skoro 40 mil KM.

CIAK Grupa posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. S preko 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i okolici vodeći su distributer autodijelova i dodatne opreme.

BiznisInfo.ba podsjeća da je CIAK 2021. godine kupio firmu Auto Milovanović Banjaluka, također jednog od lidera u ovoj oblasti. Firma Auto Milovanović u 2022. godini imala je prihode od oko 52 mil KM.

Sa novom akvizicijom SIM Impexa, ova grupacija će postati lidera na tržištu Bosne i Hercegovine.

Inače, transakcija za Stahlgruber trgovina d.o.o. Ljubljana (Slovenija) je u potpunosti završena, dok izvršenje transakcije za firmu SIM Impex d.o.o. Banja Luka ostaje predmet odobrenja nadležnih tijela.


Stoga, s obzirom na neovisnost vanjskih institucija, sve daljnje obavijesti za SIM Impex Banja Luka će biti pravovremeno objavljene po odlukama nadležnih vanjskih institucija.

Trenutak zvaničnog preuzimanja SiM Impexa od strane CIAK-a očekuje se u narednih šest mjeseci, nakon što ovaj proces prođe neophodne procedure.

– Uvjereni smo da je novi vlasnik kompanija koja će unaprijediti naše poslovanje, podržavajući vas, naše klijente i kolege u okviru svoje poslovne strategije. Promjene koje očekuju kompaniju SiM Impex biće u pravcu nadgradnje i ulaganja u dobru poslovnu praksu, a svakako i njegovanje odnosa sa našim postojećim kupcima i dobavljačima. Stoga, želimo da naglasimo da se radujemo našoj daljoj saradnji i još boljim i većim mogućnostima koje nam ova promjena otvara – rekli su iz SIM Impexa.

 

biznisinfo.ba / Manager.ba

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji