MEĐUNARODNI JAVNI POZIV
FK Željezničar traži strateškog partnera za dvije zajedničke tvrtke
Manager BiH 16 travnja, 2024

Nogometni klub Željezničar objavio je javni poziv za uspostavu strateškog partnerstva s potencijalnim investitorima. Sarajevski nogometni klub namjerava sa strateškim partnerom stvoriti novu korporativnu strukturu - dvije joint venture tvrtke, jednu nogometnu i drugu za ulaganje u nekretnine.  


Joint venture koji će se baviti nogometnim operacijama zamišljen je kao pravna osoba koje će imati licencu za natjecanje u Premijer ligi BiH nastavljajući sportske operacije sadašnjeg kluba s trenutnim budžetom od 4 milijuna eura.

Za upravljanje nekretninama utemeljit će se nova pravna osoba s ekskluzivnim pravom građenja na zemljištu veličine skoro 50.000 četvornih metara u urbanom dijelu grada, na kojemu će biti stadion, poslovna zgrada, hotel i trgovački centar s garažama.

Prema pozivu, mogućno je investirati samo u segment nogometnih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno.

Javni poziv je otvoren za sve domaće ili međunarodne fizičke i pravne osobe, koje mogu nastupati individualno ili u konzorciju.

FK Željezničar će zadržati vlasništvo nad zemljištem, a nova Kompanija za nekretnine će na osnovu ugovora o građenju, koji predstavlja posebnu nekretninu i upisuje se u zemljišne knjige, upravljati građevinama. Trajanje ugovora će ovisiti o zajedničkoj procjeni povrata investicije i "fer zaradi" strateškog partnera.

Procjena je kako strateški partner treba osigurati najmanje 20 milijuna eura kapitala i kreditnu sposobnost od 70 milijuna eura, kako bi se realizirala izgradnja sportsko-poslovnog centra s 90.000 četvornih metara korisne površine u središtu grada i trening kampa na više od 30.000 četvornih metara zemljišta izvan grada.

Strateški partner i FK Željezničar će proporcionalno njihovim udjelima, uživati pravo na ubiranje prihoda od poslovanja, koji će služiti za povrat investicije i daljnje investiranje u sportske operacije. Pri tome će Strateški partner upravljati nekretninama i tako osigurati povrat investicije, a istovremeno stvarati prihode za sportske operacije, u kojima će također biti suvlasnik.

Za realizaciju planova su pored kapitala i kreditne sposobnosti partnera potrebne i izmjene regulacijskog plana i prijenos nogometne licence. 

Javni poziv objavljen na web stranici kluba i otvoren je do 26. svibnja 2024.
 

Manager.ba

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji